img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

3-5-2024 10:30

Nieuwe wijze PMD-inzameling in Leudal groot succes!

Leudal - 3 mei 2024 - Sinds 1 januari van dit jaar zamelt de gemeente Leudal PMD-afval in met transparante zakken, die bij de bewoners aan huis worden opgehaald. Daarvoor konden bewoners hun PMD afval naar de milieuparkjes brengen. De nieuwe wijze van PMD-inzameling blijkt een groot succes. Werd in november 2023 nog 40% aan stoorstoffen in het afval gemeten, in maart 2024 was dat nog maar 14,9%, waarmee Leudal onder de norm van 15% blijft.

img

De resultaten van de nieuwe manier van PMD-inzameling zijn na enkele maanden verbluffend, zo meldt Verpact, de organisatie die de gemeente hierbij ondersteunt.

Waar bij een meting in november 2023 nog ruim 40% aan stoorstoffen (dat zijn bijvoorbeeld verpakkingen met etensresten of lege schoonmaakverpakkingen) werd geconstateerd, was dat bij een meting in maart 2024 nog slechts 14,9%. Hiermee blijft Leudal onder de norm van 15% stoorstoffen blijft. 

Van oude verpakkingen nieuwe maken

Wanneer er meer dan 15% vervuiling in een aangeboden hoeveelheid PMD-afval zit, is deze lading niet goed recyclebaar en vindt gedeeltelijke of volledige afkeur plaats. Afgekeurd PMD verdwijnt dan in de verbrandingsoven. Samen met gemeenten en partners wil Verpact juist dat van oude verpakkingen weer nieuwe verpakkingen worden gemaakt, of voor andere producten als grondstof kunnen worden gebruikt. Afkeuring voor recycling heeft voor de gemeente, die moeite doet en kosten maakt om het PMD afval in te zamelen, vervelende gevolgen. Niet alleen lopen ze hun inzamelvergoeding mis, ze moeten ook betalen om het afval te verbranden. Deze bedragen kunnen flink oplopen. 

Het inzamelen van PMD-afval zorgt in sommige gevallen voor uitdagingen bij gemeenten. Voor inwoners is niet altijd duidelijk wat wel en niet bij het PMD mag. Sinds maart geeft de nieuwe wel/niet-lijst meer duidelijkheid. Ook is er soms sprake van vervuiling doordat er illegaal afval in de PMD-containers wordt gedumpt.  

Doorzichtige plastic zakken 

Inwoners van Leudal kunnen sinds dit jaar bij de plaatselijke supermarkten de doorzichtige PMD-zakken ophalen, gratis. Daarin kunnen dan plastic verpakkingen, metaal en drankkartons worden gestopt. Om de twee weken worden de zakken aan huis opgehaald. Omdat ze doorzichtig zijn, kunnen de inzamelaars zien of het juiste afval wordt aangeboden. Het gemeentebestuur laat op de eigen website weten uitermate tevreden te zijn over de eerste resultaten.

Wethouder Heleen Wijers: “De mate van vervuiling is nu heel beperkt. Vanaf dag één hebben inwoners de PMD-zakken ontzettend netjes aangeleverd.“ 

Door PMD-afval in transparante zakken aan te bieden, zoals in Leudal nu het geval is, blijkt vaak dat het percentage stoorstoffen wordt teruggedrongen. Ook andere gemeenten die zijn overgestapt op deze manier van inzamelen, zoals Venray, Oss en Heusden, ervaren positieve gevolgen van deze switch.  

Verpact ondersteunt gemeenten die de vervuiling van hun PMD-afval willen terugdringen. Dat gebeurt door advies en kwaliteitsonderzoeken, maar ook door medefinanciering. 

Foto Helian van Lier|DeltaLimburg.nl
030524/HvL


 

Wellicht interessant